”Ännu finns det oändligt mycket att göra inom mode; hur det skapas, visas och av vilka. Den mänskliga mångfalden är sann men den motsvaras oftast inte av plaggen den skall klädas i.” Stina Wollter

March 22, 2018

I konstvärldens #metoo-upprop handlade en överväldigande majoritet av konstnärernas vittnesmål om händelser som skett under utbildningen... Vi pratar också med grupper som använt #metoo som en positiv kraft för att organisera sig kring frågor om jämställdhet i branschen.

 

Av: Sofia Curman

Sarah föddes i Uganda för 34 år sedan, har bott i Sverige sedan hon var tio och i Malmö sedan mitten av 2000-talet. De olika perspektiven är ständigt närvarande i hennes skapande. Inte minst har hon funderat mycket på svenskars relation till färger och snitt. Hon visar ett halsband, egentillverkat av ett vaxtryckt tyg med detaljer av metall och konstläder, och berättar att många kommit fram och klämt och känt när hon haft med det på marknader – men inte vågat köpa, trots att det är ett ganska typiskt modernt ”statement-smycke”.

 

Av: Anna Hellsten

Foto: Julia Lindemalm

Relativt nystartade konstnärskollektivet Systeria i Malmö demonstrerar att det går att ta makten i egna händer. På plats fanns textilkonstnären Sarah Nakiito som lyfte do it yourself-undergroundscenens fördelar och nackdelar. Som svart kvinna med flyktingbakgrund och utan det nätverk som en högre konstutbildning ger, pekade hon på sin och kollegornas totala osynlighet i den etablerade konstvärlden som deras största problem.

Av: Carolina Söderholm

Hon har grundat klädmärket Kalunji040, slåss för en plats inom konstlivet och inspireras av Zadie Smith och Malmös vårdpersonal. I Dygnet Runts julserie ”Malmöhjärtan” pratar vi inspiration och drömmar med kreativa krafter i Malmö. Låt oss presentera: Sarah Nakiito.

 

Av: Jonas Gillberg

December 07, 2017

Förra helgen öppnade konstnären Natalia Murobhas utställning Art From The Heart på wip:konsthall i Årsta. Murobha bjöds in till en soloutställning men bjöd istället in andra svarta kvinnor och icke-binära till en grupputställning. På vernissaget slogs publikrekord.

 

Av: Macarena Dusant

Nyligen hade hon modevisning för sin första kollektion med damkläder. Det blev en välbesökt och uppskattad kväll på Moriska paviljongen. Med extra tyngdpunkt på passform klär Sarah Nakiito skandinaviska kvinnor i färg och mönster.
Hon tror att fler och fler kommer tröttna på massproducerade kläder och blicka mot det som Sarah Nakiito kallar för ”slow fashion”.

 

Av: Ida Eriksson

Den lilla svarta kan lika väl vara den stormönstrade röda, tycker  textilkonstnären Sarah Nakiito. Hon vill se  mer färg och mönster i modebranschen.

– Många vågar nog inte bära färg för att man har fått för sig att man bara passar i en färg. Och det är klart att alla inte passar i samtliga färger, men jag tror det är väldigt få som bara passar i en färg, säger Sarah Nakiito.

Hon är textilkonstnären som flyttade till Sverige från Uganda som barn. I över 20 år har hon försökt överleva de mörka vintrarna i Sverige - med hjälp av färggranna kläder och mycket mönster.

– Det får upp humöret och hjälper en att orka med det grå. Jag bär svart på sommaren, för då finns det så mycket annat som gör omgivningen vacker. Men för att klara vintern så hjälper färg.

I mitten av februari visades hennes första kollektion på Moriska paviljongen i Malmö. Den fick ett gott mottagande och kanske har Sarah Nakiito nått en bit på vägen för att få oss att byta ut den lilla svarta mot den stormönstrade röda.

 

P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se

Sarah Nakiito vill bredda modet med sina sprakande mönster och handgjorda tryck.


– Mode är politik. Jag är en queer svart skapande person som bor i Sverige. Hur jag rör mig i världen och livet påverkar såklart mina plagg.

 

Av: Kristin Nord

Sarah Nakiito vill sätta färg på catwalken

 

Sarah Nakiito hatade syslöjd i skolan, men har alltid varit intresserad av tyger. I dagarna visar hon kläder och smycken på Moriskan. Skapandet har hjälpt henne under en tid av sjukdom.

 

Av: Cecilia Lindberg

Growing up I loved prints and mix match, never did I think I would meet a designer who was so creative in both areas here in Sweden but lord was I wrong! Introducing to all our Fashion 9one1 readers one of my right now favourite printmakers, Sarah from Sweden’s “down under” Skåne.

Av: Aysha Jones

Please reload