top of page

”Ännu finns det oändligt mycket att göra inom mode; hur det skapas, visas och av vilka. Den mänskliga mångfalden är sann men den motsvaras oftast inte av plaggen den skall klädas i.” Stina Wollter

Hon har grundat klädmärket Kalunji040, slåss för en plats inom konstlivet och inspireras av Zadie Smith och Malmös vårdpersonal. I Dygnet Runts julserie ”Malmöhjärtan” pratar vi inspiration och drömmar med kreativa krafter i Malmö. Låt oss presentera: Sarah Nakiito.

 

Av: Jonas Gillberg

Nyligen hade hon modevisning för sin första kollektion med damkläder. Det blev en välbesökt och uppskattad kväll på Moriska paviljongen. Med extra tyngdpunkt på passform klär Sarah Nakiito skandinaviska kvinnor i färg och mönster.
Hon tror att fler och fler kommer tröttna på massproducerade kläder och blicka mot det som Sarah Nakiito kallar för ”slow fashion”.

 

Av: Ida Eriksson

Den lilla svarta kan lika väl vara den stormönstrade röda, tycker  textilkonstnären Sarah Nakiito. Hon vill se  mer färg och mönster i modebranschen.

– Många vågar nog inte bära färg för att man har fått för sig att man bara passar i en färg. Och det är klart att alla inte passar i samtliga färger, men jag tror det är väldigt få som bara passar i en färg, säger Sarah Nakiito.

Hon är textilkonstnären som flyttade till Sverige från Uganda som barn. I över 20 år har hon försökt överleva de mörka vintrarna i Sverige - med hjälp av färggranna kläder och mycket mönster.

– Det får upp humöret och hjälper en att orka med det grå. Jag bär svart på sommaren, för då finns det så mycket annat som gör omgivningen vacker. Men för att klara vintern så hjälper färg.

I mitten av februari visades hennes första kollektion på Moriska paviljongen i Malmö. Den fick ett gott mottagande och kanske har Sarah Nakiito nått en bit på vägen för att få oss att byta ut den lilla svarta mot den stormönstrade röda.

 

P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se

Sarah Nakiito vill bredda modet med sina sprakande mönster och handgjorda tryck.


– Mode är politik. Jag är en queer svart skapande person som bor i Sverige. Hur jag rör mig i världen och livet påverkar såklart mina plagg.

 

Av: Kristin Nord

Sarah Nakiito vill sätta färg på catwalken

 

Sarah Nakiito hatade syslöjd i skolan, men har alltid varit intresserad av tyger. I dagarna visar hon kläder och smycken på Moriskan. Skapandet har hjälpt henne under en tid av sjukdom.

 

Av: Cecilia Lindberg

Growing up I loved prints and mix match, never did I think I would meet a designer who was so creative in both areas here in Sweden but lord was I wrong! Introducing to all our Fashion 9one1 readers one of my right now favourite printmakers, Sarah from Sweden’s “down under” Skåne.

Av: Aysha Jones

Please reload

Kalunji040%252520logga%252520svart_edite
bottom of page